Garvede investorer udnytter skrumpet marked

15.04.2013

Tre rutinerede obligationshandlere giver de store investeringshuse baghjul. De køber de glemte papirer og udnytter, at konkurrenterne forsvinder.

HP Invest er en torn i øjet på de store investeringsforeninger.

På trods af langt flere ressourcer og meget større formuer under forvaltning kan hverken Danske Invest, Nordea Invest eller nogle af de andre kæmper hamle op med lille HP, der over de seneste år har udmærket sig som landets bedste forening til at investere i korte danske obligationer.

Bag foreningen står tre garvede obligationshandlere, der alle har flere årtiers erfaring i markedet.

"Vi stoppede med at prale af vores samlede erfaring, da den nærmede sig 100 år," siger Henrik Fournais, der er adm. direktør og partner i HP Fonds, som er selskabet bag HP Invest.

Sammen med de to andre partnere, Peter Nauntofte og Michael Nielsen, jagter han hver dag de små glemte obligationer, der kan købes billigt og sælges dyrt.

Det lykkes ofte, og over de seneste fem år har fonden HP Invest Korte Obligationer i gennemsnit leveret over 5 pct. i afkast om året efter omkostninger. En præstation, der kastede en såkaldt Fund Award af sig, da det uafhængige analysebureau Morningstar i sidste måned kårede Danmarks bedste fonde.

"Det er indsigten, der er afgørende. Så enkelt er det faktisk," siger Peter Nauntofte. I den prisbelønnede fond handler man udelukkende danske stats- eller realkreditobligationer med en gennemsnitlig varighed på nul til tre år. Især på realkreditområdet er erfaringen udslagsgivende, lyder det.

"Der findes godt 2000 obligationsserier på det marked, og vi kender vel mere eller mindre dem alle sammen," siger Peter Nauntofte.

Den egenskab er afgørende i et svært gennemskueligt marked, hvor der stadig handles over telefonen uden om børsen. På den måde ved man ikke, hvad konkurrenterne handler til, og derfor er det vigtigt at kende spillerne i markedet og vide, hvad obligationerne er værd.

Stiller pris øjeblikkeligt
"Der er faktisk ikke nogle obligationer, vi ikke kan stille priser på. Så bankerne ringer til os, hvis de skal bruge et eller andet, eller hvis de skal sælge et eller andet. Det sjove er at blive ringet op, og så har vi et princip med, at vi giver en pris med det samme, når et pengeinstitut ringer. Og det gør det jo nemt og overskueligt for dem. F.eks. kan de få en pris med det samme på en obligation, der ikke er blevet handlet i to år," siger Peter Nauntofte.

Hos HP drager man også fordel af, at der bliver færre og færre spillere på markedet for realkreditobligationer. På sælgersiden er der kun seks-syv banker af betydende størrelse tilbage, og på købersiden er konkurrenterne også blevet færre.

"Antallet af markedsdeltagere er skrumpet pga. fusioner i pensionskasser, forsikringsselskaber og pengeinstitutter. Det gør sig gældende hele vejen rundt," siger Michael Nielsen og fortæller, at det gør det nemmere for HP at agere i markedet.

Færre konkurrenter
"Det er klart, at mulighederne for at gøre gode handler er bedre, når konkurrenterne er færre," siger Michael Nielsen og forklarer, at spændende muligheder – og dermed indtjeningsmulighederne – generelt er blevet større over de seneste år.

"Det giver næsten sig selv, at hvis der kun er to, der ligger og stiller priser over for hinanden, er spændet relativt stort, for der er ikke noget løbende flow. Hvis der hele tiden er mindre eller mellemstore enheder, der ligger og sælger og køber, ja, men så jævner tingene sig ud, og der er mulighed for relativt små handelsspænd.

Men med færre og færre enheder er incitamentet til større handelsspænd til stede," siger Michael Nielsen.

Med færre spillere i markedet følger også færre handler, og med færre handler flere illikvide obligationer, der sjældent bliver omsat.

"Det er netop vores niche, så det gavner os. Mange investorer har en forkærlighed for likvide obligationer, men vi går i stedet efter at indgå gode handler med de sjældent omsatte, og her vokser mulighederne," siger Peter Nauntofte .

Han advarer private investorer mod at jagte de illikvide obligationer.

"Det kræver altså indsigt og en hvis størrelse på dette marked. Det er som sagt ikke særligt gennemsigtigt," siger Peter Nauntofte.

En god niche
Samme anbefaling kommer fra analysebureauet Morningstar. Her har chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen kun pæne ord at sige om HP Invest.

"Det ser ud til, at HP Invest har fundet en god niche. De har leveret imponerende afkast igennem en årrække. Det er også derfor, at HP Invest fik prisen for at være bedst til korte danske obligationer," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

"For en privatinvestor er det oplagt at bruge en kompetent investeringsforening til at investere i obligationer. Det er meget svært at gøre på egen hånd," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Børsen, mandag den 15. april 2013 af Jens Theil

Tilbage
Print Ansvarsfraskrivning